torsdag 27. mai 2010

Matnytt: Er du en supertaster?

Merkelig hvordan noen kan bøtte innpå med oliven, mens andre får frysninger på ryggen bare ved tanken på den bitre, salte smaken.
For ikke snakke om den evige rosenkåldiskusjonen, her har det vært steile fronter i manns minne.

Morfars Moteblogg gir svar: 6-n-propylthiouracil.
Undersøkelser viser at mennesker kan deles i tre grupper.
25% Non-tasters
50% Medium tasters
25 % Supertasters
Non-tasters reagerer overhodet ikke på kjemikaliet 6-n-propylthiouracil
Denne gruppen kan rett og slett ikke få nok salt eller bitterhet i maten.
Medium tasters merker at det er salt og bittert, men bryr seg ikke videre om det.
Supertasters derimot er særdeles følsomme for salt og bitterhet. De reagerer blant annet negativt i møte med flavoider som det finnes mye av i frukt og grønnsaker.
Blant barn finnes det flere supertastere enn blant voksne, så dette forklarer aversjonen mot grønnsaker i unge år.
Det er genene som avgjør om du er en supertaster eller ikke, og forskerne spekulerer i om supertastergenet var ment å stoppe oss i å spise for mye feit mat.
Nå virker dessverre genet mot de 25% av oss som sliter med grøntfor.

Dette er noe av maten supertasteren sliter med:
Rosenkål og flere andre kåltyper, grapefrukt, grønn te, spinat, soyabønne og oliven
Så neste gang noen prøver å rakke ned på deg fordi du ikke spiser opp rosenkålen din; svar stolt tilbake: Jeg er en supertaster.

1 kommentar:

  1. hater å knaske oliven!!! smaker tang og tare.
    det er dessuten ikke akkurat "in" for å si det sånn.
    bare kjipe 40åringer i denim som spiser oliven hele.

    SvarSlett